4 Kasım 2010 Perşembe

Değişimin Yaşınızla Hiç İlgisi Yoktur

...
Değişimin yaşınızla hiç ilgisi yoktur, tamamen arzuladığınız başarıyla ilgilidir.
Değişimden, bizi kaderimize çok daha hızlı biçimde yaklaştırması için yararlanabiliriz.
Değişim, olayları olmadan önce değerlendirmemize yardım eder ve gelecekteki muhtemel yarar, fırsat ve problemleri önceden düşünüp oraya gidecek yolu tasarlamamızı sağlar.
Değişim bizi zamana ayak uydurmaya ve yararlı kılmaya zorlar.
Değişim eğitir, bilgilendirir ve hayatın koşuşturmasında kaybolan ruhumuzu canlandırır.
...
Hiçbir zaman için "yapmalıydım, yapabilirdim, yapmış olsaydım" diyen biri durumuna düşmeyin. Değişime hazırlanın, onu iyi karşılayın. Olaylar değiştiğinde daha iyiye giden yollar açılabilir.
...
Hayatınızda değişim gerektiren şeyleri yazın:
* tutum
* bakış açısı
* aile
* fiziksel yapınız
...
Hayatta değişimi sağlamanın tek yolu değişmektir.
Hayatınızdaki bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız, hayatınızdaki bir şeyleri değiştirmek zorundasınız!
...
Gerilmek doğal bir süreçtir, bütün doğa gerilir ve büyür. Ama biz insanlar buna karşı olumsuz bir tavır takınırız. Zorlukları ve gelişme sancılarını göğüslemek yerine birçoğumuz durmayı tercih eder.
İçinizdeki korku, sizin rahat olduğunuz yerde kalmanızı sağlar. Yabancı bir bölgeye adım atmak, yeni beceri ve davranışlar öğrenmek, kendinize daha çok inanmak zorunda olmak, rahatlık alanınızın dışına çıkmak, başarıp başaramayacağınızdan emin olmak gibi şeyler, sizin olduğunuz yere kök salıp kalmanıza neden olur. Hepsi iyi güzel de, hiçbir yere gitmiyorsunuz. Büyümeye devam etmezseniz, ölürsünüz.
...
Hedefleriniz yüksek ama ulaşılabilir olsun.
...
Nereye gittiğimizi bizden daha iyi görenlerin öğütlerini dinlemek, gerilmeyi bilmeyi gerektirir.
...
Sizi gerecek ve bir şeyler öğretecek insanlarla aynı çizgide hizaya girin. Düşüncenize, dar kafalılığınıza ve yanlış algılarınıza meydan okuyan, sizin gitmek istediğiniz yerden geçmiş, sınırlarınızı genişletecek insanlarla...
...
Gelişiminizi bastıracak alışkanlıklarınızdan vazgeçin. Olumsuz konuşmayı, alaycı olmayı, 'ama ben yapamam' demeyi, sizi duygusal olarak uyuşturacak dergiler okuyup filmler seyretmeyi bırakın.
...
Her gün kalkınca elbiselerinizi çıkarmadığınızı, onların üstüne yeni pantalon, gömlek ve paltolar eklediğinizi düşünün. Birkaç gün içinde kendinizi uzay aracındaki bir astronot gibi hissedersiniz. Hareketlerinizi sınırlamış, kendi kendinizi rahatsız etmiş olursunuz. Yeni ve iyi alışkanlıklara yer açmak için anlamsız alışkanlıklardan kurtulun.
...
Bazıları yaşamı boş bir hayal olarak görür, çünkü içine hiçbir şey koymazlar.
İnsan, düşündüğü gibidir.
...
İnsanlar bazen yıllar önce söylediğimiz şeyleri bile açık biçimde hatırlarlar, öyleyse teşvik edici olun, yaşam dolu sözler söyleyin.
Kelimeleri kendiniz ile dış dünya arasında köprü kurmanın malzemesi olarak kullanın.
...
Diliniz yıkabilir de, yapabilir de, parçalayabilir de tamir edebilir de. Kelimeleri başkalarında güven oluşturmak amacıyla kullanın.
...
Kelime dağarcığınızdan 'yapamam' kelimesini çıkarın. Seçtiğiniz kelimeleri dikkatle dinyelin.
...
Olumlu şeylere daha fazla zaman ayırmaya gayret edin.
...
Olumlu ve teşvik edici konuşun. 'Yapabiliriz' deyin.
...
Söylenenlerden fazlasını dinleyin.
...
Devam edecek güce sahip olun.
...
Kendinizi çoğaltın.
...
Hayatın bütün alanlarında denge arayın.
...
Büyümenin en güçlü ilkesi, insanların yaptığı tercihlerdedir.
Hayatınız yaptığınız tercihlerin toplamıdır.
Seçimleriniz doğrudan veya dolaylı olarak başkalarını da etkiler. Sonuçları düşünmeden yapılan benmerkezci davranışlar binlerce insanı etkiler.
....
Doğru seçim nasıl yapılır?
1. Doğru, onurlu ve adaletli olmaktan ne anlıyorum. Kişisel ahlakım ve ahlak standartlarım nelerdir ve bunlar seçimlerimi nasıl etkiler? Bu karar taviz vermemi mi gerektirecek, yoksa yaşadıklarımla aynı çizgide mi olacak?
2. Yapmak üzere olduğum seçim nasıl sonuçlar verecektir? Bu seçim kaderimin bir parçası mı, yoksa sadece bir oyalamaca mıdır? Hangisi olduğunu saptamak, ileriyi düşünmeyi, planladığım şeyleri analiz etmeyi gerektirir.
3. Hayatımın büyük resmine katkıda mı bulunacak yoksa onu engelleyecek mi? Beni hedefime biraz daha mı yaklaştıracak? Bu karar fırlatma tahtası mı, yoksa kaygan zemin mi? Kayacak mıyım, koşacak mıyım?
4. Bu seçimi yaptıktan sonra kendimi nasıl hissedeceğim? Seçimin duygusal yönlerini düşünmek de önemlidir. Zihninizi yarına taşıyın, seçimi yaptıktan sonraki anı ve kendinizi nasıl hissettiğinizi hayal edin. Güvenli mi, gururlu mu, utanç içinde mi, öfkeli mi olacaksınız?
5. Bu seçim çevremdekileri nasıl etkileyecektir? Onları hedeflerine doğru mu ilerletecek, yoksa şüphe ve belirsizlik içinde mi bırakacak?
6. Bu kararı başkaları alsa kendimi nasıl hissederim? O insanlara ne tür öğütler veririm?
...
Bir kararın yanlış olduğunu anlarsanız onu düzeltecek başka bir karar verin. 'Yanıldım' demek ve doğru tarafa gitmek gerçek anlamıyla cesaret ister. Ama bu, hiçbir şey söylemeden çıkmaza sürüklenmekten çok daha iyidir.
...
Bugün yaptığınız tercihler yarın nerede olacağınızı belirler.
İki önemli yeteneğimiz var: seçim yapma, bu seçimleri uygulama ve hedeflerimize ulaşma.
...
Doğru seçimler yapın ve bir kere karar verdikten sonra onlara sahip çıkın.
Hayat bir dizi seçimden ibarettir.
En büyük zaman, duygu ve enerji israfı kararsızlıktır ve hiçbir şey üretmez.
...
Rahip olan arkadaşım bir gün büyük bir gruba konuşma yaptıktan sonra otobüse binmiş ve bir dolarlık ücretini ödemiş. Şoföryanlışlıkla iki dolar para üstü vermiş. Arkadaşım önce, "Bu Tanrı'nın lütfu mu?" diye düşünmüş, ama sonra şoföre yaptığı yanlışlığı söylemeye karar vermiş.
"Afedersiniz, ama bana fazla para verdiniz."
"Biliyorum" diye cevaplamış otobüs şoförü.
Bir anda şaşıran arkadaşım, "Ne demek istiyorsunuz?" diye sormuş.
"Dün akşam konuşmanızı dinledim, gerçek olduğundan emin olmak istedim!" diye yanıtlamış şoför.
Seçimlerinizin sonuçları vardır, sizi kimin gözlediğini asla bilemezsiniz!

devam edecek...
Hayalleri Olanlar Asla Uyumaz, Pat Mesiti, Sistem Yayınları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder